Mi változott 2013-ban az energia tanúsítvány szabályozásában?

2013-ban több ponton változott az Energia Tanúsítvány kiállítására vonatkozó rendelet. 
 Összességében  megállapítható, hogy a kormány szigorította a tanúsítvány kiállítását. A szándék egyértelmű: ne lehessen kikerülni az Energia Tanúsítvány elkészíttetését a  lakások eladásakor, bérbeadásakor.

A rendelet legfontosabb elem, hogy az adás – vételi, vagy bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a korábban elkészített tanúsítvány azonosító kódját, és a feleknek arról is kell nyilatkozniuk írásban, hogy megtörtént az energiatanúsítvány átadása – átvétele.

A szigorítás az ellenőrzésben is megmutatkozik, hiszen az elkészített tanúsítványok bármikor lehívhatók a központi adatbázisból, és a szándék szerint el is kezdődnek a szúrópróbaszerű ellenőrzések.

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Mi változott 2013-ban az energia tanúsítvány szabályozásában? bejegyzéshez

 1. admin mondta:

  Hallottam én is, hogy 2013-tól sokkal szigorúbban fogják szankcionálni az energia tanúsítvány hiányát.

  Nem írtad, de fontos változás az is, hogy a tanúsítványt 2013-tól a kisebb lakások tulajdonosainak is be kell szerezniük. Eddig ugye 50 (jól emlékszem?) négyzetméter alatt nem kellett, de ez a rész megváltozott.

  • johano1132 mondta:

   Igen, jól emlékszel. 2013-tól az 50 m2 alatti épületek eladásakor és bérbeadásakor is kötelezővé válik az Energetikai Tanúsítvány készítése, ami eddig nem volt.
   Számos további szigorítás lépett érvénybe ettől az évtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük