Tippek brikettáló gép vásárlása előtt

Néhány nappal ezelőtt publikáltam írásomat a Best Machinery honlapján, mely a brikettáló gépek vásárlásának lehetséges buktatóit taglalja. Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy egy brikettálással foglalkozó üzem megépülése- legyen szó akár egy mikrovállalkozásról, akár  nagyberuházásról – micsoda tervezést igényel.

Cikkemben a méretgazdaságossági megfontolásokat helyezem a téma súlypontjába. 50-100 kilogrammos óránkénti kapacitással nem lehet, illetve nem érdemes brikettüzemet telepíteni. A beruházás sosem fog megtérülni. Gondoljunk csak a fizetendő munkabérre, annak járulékaira. Ne feledjük a brikettálás, szárítás, aprítás – fordított sorrendben felmerülő – energiaigényét sem. Egy aprítógép minimum 10kWh, egy szárító minimum 35 kWh elektromos áramot fogyaszt. A gépek kopó alkatrészeinek cseréjére gondoltunk? A brikettet szállítani és csomagolni is kell. Ezek a tételek komoly többletköltséget jelentenek.

Kész brikett tárolása

Kész brikett szakszerűtlen tárolása

Milyen árbevétellel kalkulálhatunk? Óriási szerencsénk van akkor, ha a brikettet 50-55 forintos kilogrammonkénti áron tudjuk értékesíteni. Most kalkuláljunk. Napi 7 órával számolva a bevétel a 35 ezer forintot sem éri el. Vonjuk le az alkalmazott munkabérét. Marad 30.000 forint. Fizessük be a járulékokat, adókat. Marad 20.000 forint. Tároljuk, illetve szállíttassuk el a kész alapanyagot. Marad 15.000 forint. Fizessük ki a villanyszámlát. Marad… Nem marad semmi! Már a negatív tartományban járunk. És az alapanyagot még meg sem vásároltuk…

Akit érdekel a téma, az elolvashatja a cikket a Best Machinery Blog szekciójában.

Blaskó Gergely

 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. admin mondta:

    Most az a helyzet, hogy felelőtlen ígéretet tettem… Megfogadtam, hogy a bejegyzéseket kommentálni fogom. De ki fogja kommentálni az én saját bejegyzésemet?

    Nézzük: brikettáló gép. Elvileg a napjaimat ezek között a rendszerek között töltöm. Ma Magyarországon sokan szeretnének brikettálni, de csak kevesen jutnak el a megvalósításig. Hogy miért? Nem sok embernek van sok millió forintja arra, hogy egy komplett rendszert vásároljon. Mit csinálnak ők? Megpróbálják maguk összetákolni a brikettáló gépet. Mondanom sem kell, hogy az ilyen projektekből soha nem lesz működő, pénzt termelő szerkezet. Próbálkozni lehet, de fölösleges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük